BejelentésDR. PUSZTAI ZOLTÁN - Nőgyógyászat természetesen
„A legtöbb ember nem a betegségébe hal bele, hanem az orvosságaiba.” (Moliére)

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.


Keresés a honlaponEndometriózis / endometriosis

Az endometriózis (latinul: endometriosis ) döntően a reproduktív korban lévő nőket érintő, sajnos számos szempontból mind a mai napig nem teljesen tisztázott természetű kórkép. Előfordulási gyakorisága mintegy 15-20% e csoportban. A kifejezés a méhnyálkahártya latin elnevezéséből, az "endometrium" szóból származik. Az endometrium a méh üregének belső rétege, amely a menstruációs ciklus alatt fokozatosan megvastagszik, majd a menzesz - havi vérzés - alkalmával lelökődik. Endometriózisban ilyen méhnyálkahártya található a szervezet más részein is, a méh üregén kívül. A kóros helyen lévő méhnyálkahártya szigetek okozhatnak alhasi fájdalmakat, meddőséget és más problémákat is. Elvileg a szervezet bármely részén előfordulhatnak, azonban mégis van néhány olyan hely a hasüregben, ahol különösen gyakran kialakulnak. Ilyen hely a kismedencei hashártya, a petefészek, a petevezető, a méh külső felszíne és a hasüreg legmélyebb pontja. Ritkábban jelentkeznek a húgyhólyagban, a beleken, vagy a külső nemi szerveken. Egészen kivételesen a hasüregen kívül is előfordulhatnak ilyen méhnyálkahártya szigetek.

Az endometriózis lényege tehát, hogy a szervezetben egyébként normálisan meglévő szövet kóros helyen található. Ezek a méhnyálkahártya szigetek ugyanúgy reagálnak a nő szervezetében végbemenő hormonális változásokra, mint maga az endometrium. A menzeszhez közeledve megnagyobbodnak, bevérzések keletkezhetnek bennük, így különböző méretű tömlők alakulhatnak ki. Bizonyos esetekben ezek a tömlők megrepednek, tartalmuk szétkenődik a hasüregben. Így egyrészt tovaterjed az endometriózis, másrészt a tömlők tartalma a környező szervek között összenövéseket hoz létre, számos problémát okozva ezzel.

Az endometriózis kialakulásának több lehetséges magyarázata van, pontos oka azonban jelenleg sem ismert. A túlzott ösztrogén hatásnak, a méhen belüli xenoösztrogén expozíciónak mindenképpen szerepet kell tulajdonítanunk. Emellett azonban a lelki (pszichoszomatikus) faktorokat sem hanyagolhatjuk el!

Milyen tüneteket okozhat?

Az endometriózis leggyakoribb tünete a fájdalom. Az alhasi fájdalom különösen erős lehet közvetlenül a menzeszt megelőzően, illetve menzesz alatt, jelentkezhet közösülés közben. Szintén gyakori a vérzészavar és a meddőség.
Ugyanakkor tudni kell, hogy az endometriózis semmiképpen nem jelent egyúttal meddőséget is, a két kórkép viszonya ennél sokkal bonyolultabb. A betegségben szenvedők 30-40%-ánál probléma a meddőség, ugyanakkor a gyermektelenségnek sok egyéb oka is lehet.

A további tüneteket befolyásolja a méhnyálkahártya szigetek elhelyezkedése: a belek közelében lévő elváltozások például bélműködési zavart, székrekedést, esetleg véres székletet okozhatnak. A panaszokra általánosságban jellemző, hogy erősségük összefüggést mutat a menstruációs ciklussal: menzesz alatt és közvetlenül előtte kifejezettebbek.

A fájdalom mértéke nem feltétlenül áll arányban az endometriózis kiterjedésével. Néha egészen apró elváltozás okoz komoly panaszokat, máskor jelentős endometriózis mellett is teljesen panaszmentes a páciens.

Kivizsgálás

Az endometriózis gyanúja az orvosban elsősorban a beteg panaszai alapján merül fel. A nagyobb endometriózis nőgyógyászati vizsgálatnál a hüvelyen keresztül esetleg tapintható. Egészen hasonló jellegű lehet azonban számos egyéb, a belső nemi szerveket érintő kórkép is. A világon egyedülálló módon - megfelelő feltételek mellett - mintegy 90%-on felüli biztonsággal lehet a funkcionálisan aktív endometriózis előfordulását igazolni, illetve közel 100%-os biztonsággal ki lehet zárni a betegség valószínűségét az infravizsgálattal, így ezáltal elkerülhetővé válhatnak a „feleslegesen” elvégzett műtétek. Ezzel a vizsgálattal teljesen veszélytelenül és korlátok nélkül tudjuk ellenőrizni is az endometriózis gyógyulását a kezelés alatt és után egyaránt.

Infravizsgálattal észlelt endometriózisos betegek képei:

Az elvégzett ultrahang vizsgálat ritkán segíthet a diagnózis pontosabbá tételében, azonban egyértelmű igazolást csupán a laparoszkópia adhat.
A laparoszkópia ( hastükrözés ) altatásban végzett műtéti beavatkozás, melynek során egy vékony csövön keresztül megtekinthetők a belső nemi szervek. Előzetesen a nagyobb biztonság érdekében a hasüreget gázzal töltik fel és a has bőrén kb. egy centiméteres nyíláson át vezetik be az optikai rendszerrel ellátott csövet. A műtét során nemcsak az endometriózist, de a hasonló panaszokat okozó egyéb kórképeket is lehet igazolni vagy kizárni. A beavatkozást természetesen kórházi - klinikai osztályon végzik.

Endometriózis laparoszkópos műtéti képe:
Kezelés

Az alkalmazott kezelés az elmúlt években sokat változott. Jelenleg „a nyugati orvoslás terén” a legjobb eredmény a gyógyszeres és a műtétes kezelés együttes alkalmazásával érhető el. A gyógyszeres terápia egyrészt a kellemetlen panaszok megszüntetésére, másrészt az alapbetegség kezelésére szolgál. Az első csoportba tartoznak a fájdalomcsillapítók, görcsoldók, míg a másodikba a különböző hormonkészítmények. Sajnos azonban a gyógyszeres kezelés sokszor igen komoly mellékhatásokkal járhat (mesterségesen létrehozott klimax az összes tünetével!), és így is csak jóformán a kezelés idejére lehet vele biztosítani az endometrium szigetek elsorvadását.

Az endometriosis kialakulásában oki szereppel a külföldi szakirodalmak felvetik a szervezetben felborult ösztrogén-progeszteron egyensúlyt. Ebből logikusan következik, hogy a progeszteron alkalmazásával elérhetjük azt, hogy a mérleg nyelve fokozatosan visszabillenjen, azaz az egyensúly újra helyreálljon. Onnantól, hogy az egyensúly helyreállt, az ösztrogén-dominancia által előidézett tünetek és betegségek fokozatosan elkezdenek enyhülni, visszahúzódni, majd elmúlni. Ehhez azonban kizárólag természetes alapú progeszteron készítmény alkalmazása jön csak szóba, erre a célra szintetikus progesztinek alkalmazása nem ugyanaz, sőt veszélyes is lehet! Ezzel kapcsolatban bővebben tud tájékozódni a következő: http://www.termeszetesprogeszteron.org weboldalon!
Ennek a kezelésnek az alkalmazásával lehetőség nyílhat - adott esetben - a műtéti beavatkozás elkerülésére is!


A műtétes kezelés lényege a kóros területek eltávolítása. Ez ma már sok esetben nem jelent hasmetszéssel járó nagyműtétet, gyakran a fent részletezett hastükrözés útján is elvégezhető. Súlyosabb vagy szövődményes esetekben a hasműtét a választandó út. Ha a beteg szülni már nem szeretne, a kóros területeken kívül a méh és az egyik, vagy mindkét petefészek eltávolítása jelenthet végleges megoldást (mesterségesen létrehozott klimax). Ezt elsősorban idősebb betegeknél szokás alkalmazni, súlyos panaszok esetén, közös előzetes megbeszélést követően. A műtéti kezelés hátránya – a szokásos műtéti szövődmények lehetőségén túl - viszont, hogy egyrészt nem fér hozzá minden endometriózisos szigethez (pl. a hashártya alatt megbúvó szigetek), másrészt a húgyhólyagon és a bélfalon megtapadt endometriózisos nyálkahártyát nem lehet elégetni a húgyhólyag és a bélfal átlyukadásának a veszélye miatt.

Tekintettel arra, hogy a mai, úgynevezett "hivatalos" orvoslás jelenleg nagy valószínűséggel nem tud végleges megoldást adni erre a problémára, egyéb alternatív megoldásokhoz kell sok esetben fordulni a gyógyulás reményében. E módszerekről és az alkalmazás lehetőségéről személyesen kaphat felvilágosítást – előzetes időpontegyeztetés (06-70 / 23-89-689) alapján.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kezelési csomag - ajánlat:

-- Women`s Cream
-- D3 krém
-- MSM krém
-- Super Omega3 Norvég lazacolaj
-- Flavogard

A kezelési adagok beállítása a vizsgálati lelettől függ!
A kezelés havi költsége 10-15.000 Ft között mozog az adagolási igénytől függően!

Emellett a lelki (pszichoszomatikus) faktor megkeresése és megoldása szintén kifejezetten ajánlott!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Üzenetküldés
Itt tud e-mailt küldeni nekünk!

E-mail címed:
Szöveg:


Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!