BejelentésDR. PUSZTAI ZOLTÁN - Nőgyógyászat természetesen
„A legtöbb ember nem a betegségébe hal bele, hanem az orvosságaiba.” (Moliére)

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.


Keresés a honlaponMióma / myoma

A mióma / myoma (másnéven: méhizom-daganat , leiomyoma uteri , jóindulatú méhdaganat)a méhizom jóindulatú daganatos betegsége, a női szervezet leggyakoribb tumora. Elsőként az i.e. II. században Galenus figyelte meg, és scleromának nevezte el. Hippokratész a göböket "méhköveknek" tartotta. Rokitansky nevezte el a daganatot fibroidnak, a daganatot az angolszász irodalomban ma is így nevezik. A XIX. Században Virchow mutatta ki, hogy valójában a simaizmok burjánzásáról van szó.

A méhizom-daganat tokkal körülvett jóindulatú, de szinte végtelen növekedésre képes daganata, mely háromféleképpen helyezkedhet el a méhen belül.

A szubszerózus forma a méh hashártya-borítéka alatt, a méh felszínén, az intramurális forma a méh falában, a szubmukózus forma pedig a méhnyálkahártya alatt helyezkedik el. A szubszerózus forma kikocsányosodhat, vérellátást kaphat a hashártyából, leválhat a méh faláról is. A daganat az esetek többségében csoportosan fordul elő.
Statisztikai adatok szerint a myomák előfordulásának abszolút gyakorisága 15%. 35 év feletti nők 17-20%-ában, 35 év alatti nők 2,5%-ában mutatható ki. A mióma relatív gyakorisága, azaz a mióma okozta panaszokban szenvedők aránya mindössze 3,3%. Az esetek többsége 40-50 éves kor között fordult elő. Színesbőrűeknél a betegség gyakorisága legalább háromszor magasabb. Ennek oka ismeretlen.

A mióma kialakulásában jelenlegi ismereteink szerint elsődlegesen hormonális okok játszanak szerepet. Erre utal az a tény, hogy késői változókorban, a petefészkek eltávolításával vagy mesterséges változókor gyógyszeres előidézésével (Gn-RH analóg gyógyszerek adásával) a daganat visszafejlődik. Okát illetően számos teória látott napvilágot. Ezek közül a legvalószínűbb, hogy megtartott tüszőérés mellett rendszeresen elmaradó tüszőrepedés és sárgatestfázis ("folliculus persistens") okozza azt a hormonális hátteret, amely elősegíti a méhizom daganat kkifejlődését. Ilyenkor a szervezetben csak sejtosztódást serkentő tüszőhormonok ( ösztrogének ) termelődnek, de sárgatesthormon ( progeszteron ) nem. Így az ösztrogének sejtosztódást serkentő hatása fékezetlenül érvényesül a méhizomzaton, a méhnyálkahártyán és az emlőmirigyeken. Ezzel magyarázható az a tény is, hogy mióma mellett sokkal gyakoribbak a fokozott sejtosztódás miatt kialakuló betegségek is, a méhnyálkahártya túltengése ( hiperplázia ) és rákos elfajulása, az emlő fibrocisztás megbetegedése ( masztopátia ). Erre utal az is, hogy a beteg kisebb mióma esetén is gyakran vérzészavarokkal küszködik, meddő. A progeszteron mióma-ellenes hatását igazolják azok a tények, hogy a myomák terhesség alatt visszafejlődhetnek, és méretük sárgatesthormon kezelésre csökken.


Milyen tüneteket okozhat?

A myomás betegek 8-10%-a teljesen tünetmentes. A panaszok egy része a myomát kiváltó hormonális egyensúly felborulásának a következménye. Ezek a következők lehetnek:

Elhúzódó, alvadékos, fájdalmas havivérzések ( hypermenorrhoea , dysmenorrhoea )

Vérzéskimaradás

A havivérzés közeledtével fokozódó emlőfeszülés Ismétlődő korai vetélések vagy meddőség


Más tünetek a daganat által okozott térszűkítő folyamat rovására írhatók:

Vizeletelfolyási akadályok

Vizelési panaszok (gyakori vizelési inger, tökéletlen hólyagürülés, stb.)

Székletürítés nehézségei

Ismétlődő húgyúti fertőzések (pl. hólyaghurut, vesemedence-gyulladás)

Ezek mellett, különösen szubmukózus myomák esetén gyakori a késői vetélés , koraszülés , idő előtti lepényleválás , méhlepény-elégtelenség . Szülési szövődményként elégtelen fájástevékenység , a méh szülést követő összehúzódási képtelensége ( atonia uteri ), mely akár életveszélyes mennyiségű vérveszteséget is okozhat.


Kivizsgálás

A miómák kivizsgálásában a vezető szerepet a hüvelyi ultrahang vizsgálat képezi, amely során a pontos elhelyezkedése - ezáltal a panaszokban betöltött szerepének a megítélése -, a göbök száma, mérete, vérellátása pontosan megítélhető.
Mindezen adatok szükségesek a kezelés korrekt megválasztásához.

Infravizsgálattal a kezelés hatására a miómák anyagcseréjében bekövetkezett változást lehet nyomon követni.
Kezelés

A mióma kezelésében indokolatlanul gyakran végeznek műtétet. Műtétre lehet viszont szükség:

- jelentős méretű (férfiökölnyi) mióma
- rosszindulatú elfajulás (méhizom-szarkóma gyanúja (az összes eset kevesebb, mint 1%-a)
- környező szervek összenyomását okozó daganat
- más módon nem kezelhető tünetek, különösen rendszertelen és erős vérzések, fájdalom esetén.

Műtét:

- A műtét lehet a méh teljes eltávolítása (hysterectomia totalis) a petefészkek meghagyásával vagy eltávolításával.
- Lehet a méh hüvely feletti részének csonkolása (Chrobak-műtét). Ilyenkor, az esetek 1-2%-ában csonk-karcinóma kialakulásával is számolni kell.
- Méhmegtartó műtét: Amennyiben csak egy jól megközelíthető daganatot mutatunk ki és fontos a fogamzóképesség megőrzése, a daganat izolált eltávolítása (enukleáció) jön szóba.

A műtét, a daganat nagyságától, a méh mobilitásától és megközelíthetőségétől függően hüvelyi vagy hasi úton történhet. A hüvelyi méheltávolító műtétek lényegesen lerövidítik a felépülés idejét.


Gyógyszeres kezelés:

A gyógyszeres kezelés célja a meg nem repedt tüsző által felborított hormonális egyensúly helyreállítása. Ez történhet:
- A peteérési ciklus helyreállításával
- Jelentős dózisú (természetes) sárgatesthormon adagolásával (lásd. www.termeszetesprogeszteron.org).

Ma már a Gn-RH kezelés a kellemetlen és olykor súlyos mellékhatások, valamint a magas költsége miatt a háttérbe szorult. Néha még a műtéti körülmények javítása céljából (tulajdonképpen a daganat méretének megkisebbítésére, vérellátásának, vérzékenységének csökkentésére) adják.

A jelentéktelen méretű myomák a ciklusbeállításon vagy a (természetes) hormonkezelésen kívül mást nem igényelnek. Sok esetben elegendő félévente-évente ellenőrizni a daganat fejlődését (lásd. www.termeszetesprogeszteron.org).

A változókor kezdetén a mióma növekedésnek indul, majd az ösztrogénszint csökkenésével sorvad. A változókori hormonegyensúly zavart jól kézben tudjuk tartani természetes készítmények adásával (lásd. www.termeszetesprogeszteron.org).

A myomát kiváltó hormonális egyensúlyt mindenképpen kezelni kell, mert annak következményei az emlőmirigyeket is érintik. A myomát kiváltó cikluszavar fibrocisztás emlőbetegséget okozhat, mely 2-5%-ban rákká fajulhat. A méh eltávolítása tehát nem teszi feleslegessé a hormonális egyensúly helyreállítását és a rendszeres rákszűrővizsgálaton való megjelenést (lásd. www.termeszetesprogeszteron.org).

A méh eltávolítás önmagában nem okoz szexuális zavarokat (frigiditás, orgazmushiány, stb.). Vannak azonban olyan esetek, amikor a méh eltávolítását a beteg a nőiességétől való megfosztásként éli meg, ezzel önértékelési zavara alakul ki. Ez már okozhat szexuális problémákat, de erre gyógyulást nem a nőgyógyásztól, hanem a szexológustól várhat.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kezelési csomag ajánlat:

-- Women`s Cream

A kezelési adag beállítása a vizsgálati lelettől függ!
A kezelés havi költsége 4-6.000 Ft között mozog az adagolási igénytől függően!

Emellett a lelki (pszichoszomatikus) faktor megkeresése és megoldása szintén kifejezetten ajánlott!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Üzenetküldés
Itt tud e-mailt küldeni nekünk!

E-mail címed:
Szöveg:


Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!