BejelentésDR. PUSZTAI ZOLTÁN - Nőgyógyászat természetesen
„A legtöbb ember nem a betegségébe hal bele, hanem az orvosságaiba.” (Moliére)

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.
Prémenstruális szindróma / premenstrualis syndroma

A menstruációs ciklussal együttjáró hormonális változások a legtöbb nőnél enyhe szubjektív tüneteket okozhatnak, de ezek az életmódot, aktivitást nem befolyásolják. A menses körüli időszakban azonban kifejezett panaszok jelentkezhetnek, amelyek akár a normál életvitelt is akadályozhatják.

A menses előtti napokban jelentkező, igen változatos tünetegyüttes összefoglaló neve a premenstruális szindróma ( PMS ). A premenstruális kifejezés a tünetetek jelentkezésének időpontját jelöli: a panaszok a mensest megelőző időszakban a legkifejezettebbek, a vérzés jelentkezésekor csökkenek. Elkülönítendő ez a fájdalmas havivérzéstől ( dysmenorrhoea ) amikor a menses előtti napok tünetmentesek, ugyanakkor a menstruációt kifejezett alhasi fájdalom, görcsök kísérik. (Bár tudnunk kell, hogy közösek a gyökereik, azaz a hormonális háttér eltérései - relatív ösztrogén túlsúlyos állapot!) A vérzést megelőző napok kellemetlen kísérőjeleit már régóta ismerjük, maga a premenstruális szindróma ( PMS ) kifejezés pedig Katharina Dalton doktornő nevéhez fűződik.

Bár a ciklussal összefüggő hormonális változásokat azóta is a PMS egyik legfőbb okaként ismerjük, emellett számos egyéb tényező is szerepet játszik kialakulásában. A nemi hormonok ugyanakkor egy fontos idegi ingerületátvivő anyag, a szerotonin termelését befolyásolva a központi idegrendszerre is hatnak, befolyásolva az érzelmi reakciókat és kedélyállapotot.

Táplálkozási tényezők közül a szénhidrát anyagcsere zavara, vitaminhiány, elsősorban a B6 vitamin csökkent szintje lehetnek társult oki tényezők. Alkohol fogyasztása súlyosbítja a tüneteket.

A családi halmozott előfordulás inkább viselkedési minta következménye, mintsem valódi genetikai tényezők hatása. Gyakrabban fordul elő, ha a közvetlen környezetben másoknak is van hasonló panaszuk. Jelentkezését befolyásolja a nem kívánt terhességtől való félelem éppúgy mint a várt terhesség elmaradása. Utóbbi esetben a jelentkező mensest minden alkalommal egy újabb sikertelen próbálkozás jeleként éli meg a nő.

Előfordulási gyakoriságát a népesség körében kulturális tényezők, a menstruációhoz való viszony is befolyásolja. Ahol a menstruációs vérzéshez a tisztátalanság képe társul, gyakrabban észleljük. Mindazonáltal a prementruális szindróma közvetlen kiváltó okát mind a mai napig nem ismerjük pontosan, azonban mivel természetes progeszteron pótlással gyakorlatilag gyógyítható, így feltehetően az elsődleges pathomechanizmus a hormonrendszer zavara - relatív ösztrogén túlsúlyos állapot.


Milyen tüneteket okozhat?

A premenstruális szindróma tünetei igen változatosak.

A testi tüneteket fejfájás, szédülés, izom- és izületi fájdalmak, mellfeszülés vezetik. Álmatlanság éppúgy előfordulhat, mint aluszékonyság. A ciklus második felében termelődő hormonok hatásával függhet össze a mellfeszülés, a végtagok duzzanata, a haspuffadás, az átmeneti testúlygyarapodás.

A pszichés tünetek közül az ingerlékenység, feszültség, fáradékonyság, lehangoltság uralhatják a képet. Általánosan jellemző az érzelmi labilitás, az indokolatlan, túlzott érzelmi reakció. Egyeseknél a premenstruális szindróma alig észlelhető hangulatváltozást okoz, míg mások viselkedése feltűnően megváltozik, s ezeket a változásokat néha környezetük igen nehezen viseli, így a premenstruális szindróma nemritkán családi, munkahelyi veszekedések kiindulópontjává válik. Mindez fordítva is igaz lehet: a nem megfelelően működő párkapcsolatban a nő gyakran a premenstruális szindróma tüneteibe "menekülhet".

A tünetek a menstruációt megelőző két hétben jelentkeznek, igen változatos kombinációban és súlyosságban. A nemi teljesség korában lévő nők döntő többsége tapasztal PMS-re jellemző tüneteket élete folyamán, 30-40 százalékuknál a tünetek korlátozzák a szokásos napi tevékenységet, munkavégzést, 1-2 %-nál pedig lehetetlenné teszik a napi feladatok ellátását. A panaszok az életkor előrehaladtával általában súlyosbodnak, terhesség alatt átmenetileg megszűnnek, szülést követően azonban újra jelentkezhetnek.


Kivizsgálás

A várt menstruációs vérzés előtt rendszeresen jelentkező testi tünetek, pszichés változások esetén gondoljunk premenstruális szindrómára! A PMS tünetei rendkívül változatosak lehetnek, és egyikük sem kizárólagosan erre a kórképre jellemző. A diagnózis felállításában tehát döntő a tünetek jelentkezésének időpontja, ciklusos jelentkezése.

A rendszeresen vezetett mensesnaptár nagy segítségünkre van a nőgyógyászati ellátásban. Előnye, hogy a menstruációs vérzés idejének, hosszának és erősségének feltüntetése mellett a ciklust kísérő tünetek is jelölhetők rajta. Az esetlegesen jelentkező testi és pszichés tünetek betűvel, vagy bármilyen -egyértelműen azonosítható- jellel rögzíthetők. Amennyiben több, a menstruációs ciklus második felében jelentkező panasz rendszeres jelentkezése látható rajta, úgy a premenstruációs szindróma diagnózisa pusztán a jól vezetett mensesnaptár alapján felállítható. A mensesnaptár vezetésére fordított idő bőségesen megtérül: éljen Ön is a lehetőséggel! Az oldalunk alján letölthető, kinyomtatható formában talál egy mensesnaptárt, melyet az elkövetkező hónapokban használhat. Tüntesse fel rajta a menstruációs ciklust esetleg kísérő kellemetlen tüneteket is, s hozza magával vizsgálatkor.

A ciklus második felének közepén (ovuláció + 7-8. napon) levett megfelelő hormonértékek (FSH, LH, Ösztradiol, Progeszteron, Cortisol, esetleg kiegészítve TSH és FT4 hormonokkal) helyes értékelésével igazolni tudjuk az ösztrogén dominancia állapotát, amely alapján pontosan be tudjuk állítani a megfelelő hormonális (természetes progeszteront is tartalmazó) kezelést.


Kezelés

Enyhe tünetek esetén mindenképpen ajánlott a rendszeres testmozgás, napi legalább 30 perces intenzív fizikai aktivitás.
Ugyancsak segíthet az esetleges érzelmi konfliktusok felderítése és azok szerepének tisztázása.

A hormonális változások oki szerepe ismeretében logikus választás progeszteron pótlás természetes eredetű progeszteron készítménnyel.

Manapság még sok helyen a tüneteket hormonális fogamzásgátló tabletta adásával kezelik, ugyanakkor tudjuk viszont, hogy hormonális fogamzásgátló tabletta alkalmazása során a háttérben az ösztrogén dominancia állapota tovább romlik - mintegy a kiinduló alapproblémát közben súlyosbítva -, tehát ez a kezelés létjogosultsága erősen megkérdőjelezhető (noha sokan ezt ajánlják és alkalmazzák!). Ezt támasztják alá azok a tapasztalati tények is, miszerint hormonális fogamzásgátló tabletta szedése esetén az "előnynek" nevezett hatások mellett a háttérben az ösztrogén dominancia állapota sajnos tovább romlik annak az összes tünetével, és a tabletta abbahagyás után a női hormonrendszer látványosan összeomolhat, akár női meddőséget is okozva.

Fenti kezelés mellett ismét hangsúlyozzuk a fizikai aktivitás jelentőségét. Ennek kedvező hatása egyértelműen bizonyított, s a fenti orvosi kezeléssel együttesen eredményesen csökkenti a premenstruális szindróma okozta kellemetlenségeket. Szükség esetén a terápiát feszültségoldó módszerekkel is ki kell egészíteni. A menstruációs ciklushoz kötött panaszok és a testi tünetek miatt a páciensek általában nőgyógyász segítségét kérik, az érzelmi élet változatos tüneteinek feloldásában ugyanakkor segíthet a kineziológus, vagy akár a pszichoterápia.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kezelési csomag ajánlat:

-- Women`s Cream
-- MSM krém

A kezelési adag beállítása a vizsgálati lelettől függ!
A kezelés havi költsége 5-7000 Ft között mozog az adagolási igénytől függően!

Emellett a lelki (pszichoszomatikus) faktor megkeresése és megoldása szintén kifejezetten ajánlott!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!