BejelentésDR. PUSZTAI ZOLTÁN - Nőgyógyászat természetesen
„A legtöbb ember nem a betegségébe hal bele, hanem az orvosságaiba.” (Moliére)

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.


Keresés a honlaponHüvelygyulladás ( kolpitis ) és folyás

A női külső nemi szerv viszketése több okra is visszavezethető: hüvelyi fertőzés (általában gombás eredetű), húgyhólyag gyulladás ( cystitis ), a bőr ekcémás, pszoriázisos betegsége, de akár okozhatja a szintetikus alsónemű, vagy a toalett valamelyik kelléke allergiás irritáció következtében (általában a toalett-kozmetikumok túlzott használata stb.)


A hüvely gombás fertőzéseit általában a Candida albicans gombafaj okozza, amely a penészgombákkal rokon. A hüvelygomba nem ritka betegség, az ellenállóbb típusait ugyanakkor más Candida-fajok okozzák. Maga a Candida normálisan is a hüvelyben él, de ha valamely ok miatt megbomlik a hüvelyi flóra normál állapota, akkor túlszaporodhat, és kialakul a hüvelygombásodás jelensége és tünetei. Emellett gyakori formája a hüvelyfertőzéseknek a trichomoniasis.

Amennyiben krónikus, elhúzódó vagy rendszeresen visszatérő, makacs hüvelyfertőzéssel állunk szemben, akkor mindig fel kell, hogy merüljön hormonzavar lehetősége is (lásd a http://www.progeszteron.hu/a-noi-test/az-osztogen-dominancia-tunetei-es-szindromai/ weboldalon részletesen).


Mi segítheti elő a hüvelygombásodás kialakulását?

- antibiotikumok, szteroidok szedése,
- kemoterápiás kezelés,
- a hüvely menstruáció előtti sav/bázis háztartásának változásai,
- túlzott hőség,
- szorosan záródó szintetikus ruházat viselése,
- hüvelyi dezodorok, fürdősók, szappanok,
- szexuális aktus, főként, ha a hüvely száraz,
- tamponviselés
- krónikus, makacs esetben cukorbetegség és/vagy hormonzavar (lásd a http://www.progeszteron.hu/a-noi-test/az-osztogen-dominancia-tunetei-es-szindromai/ weboldalon részletesen)
- ide számíthatjuk az elhízást, a túlsúly fennállását is, mint kockázati tényezőt.


Milyen tüneteket okozhat?

Jellemzően a külső női nemi szerv fájdalmas, égő, viszkető érzése, főként vizeletürítés vagy nemi aktus alkalmával. Túrós, fehér váladék, vagy akár bűzös, sárgás vagy szürkés folyás egyaránt ürülhet a hüvelyből.


Kivizsgálás

Nőgyógyászati vizsgálattal a hüvelyi folyás jellegéből meg lehet határozni a megfelelő kezelést. A hüvelyváladék tenyésztés vizsgálat sokszor félrevezető lehet, hiszen a női hüvelynek nem kell sterilnek lenni egészséges esetben sem!


Kezelés

A hüvelyi gombásodás kezelésére számos vénymentes szer is elérhető a patikákban. Az első alkalommal érdemes az orvost felkeresni, annak tisztázása céljából, hogy valóban hüvelygomba okozza a panaszokat, vagy a kezelés után – ha a tünetek mégsem múltak el-, milyen más ok állhat fenn.

Bizonyos esetekben, ha ismétlődnek az epizódok, felmerülhet pl. a háttérben fennálló cukorbetegség gyanúja - amelyet az orvos ki kell vizsgáltasson-, avagy más eredetű női hormonzavar állapota (lásd a http://www.progeszteron.hu/a-noi-test/az-osztogen-dominancia-tunetei-es-szindromai/ weboldalon részletesen).

A hüvelybe juttatandó gombaellenes szereket ún. applikátor (toldalék) segítségével lehet alkalmazni, a vulvára (a külső nemi szervre) alkalmazandó kenőcs, krém felkenése mellett. A hüvelygomba kezelésére adott szerek között vannak egyszeri, és több alkalommal adandó készítmények is, ezt meg kell beszélni az orvossal – vagy a gyógyszerésszel. Az orvos továbbá javasolhatja azt, hogy a férfipartner péniszét is be kell kenni a gombaellenes krémmel.

Természetesen kezelhető a hüvelygomba tablettákkal, tehát szisztémás úton is, de a szájon át adott gyógyszerek önmagukban nem szoktak elegendőnek tűnni.


Elkerülhetőek a tünetek, vagy azok kiújulása, ha az alábbiakat figyelembe vesszük:

- kerüljük a szűk, vagy szorosan záródó fehérneműt, szintetikus ruházatot,
- ne használjunk illatosított hüvelyi dezodorokat, tusfürdőket, fürdősókat, fürdőhabokat,
- használjunk szexuális aktus alkalmával vagy tampon felhelyezésekor (ha szükséges) vizes alapú síkosítókat,
- használjunk a mindennapos tisztálkodáshoz a hüvely savas/bázikus egyensúlyát helyreállító szereket (pl. tejsavtartalmú gélek). A ciklus alatt a sav/bázis egyensúly ugyanis változik.
- krónikus, makacs és/vagy visszatérő esetben Women`s Cream használata ajánlott.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kezelési csomag ajánlat:

-- Orvos által felírt hüvelyi kezelés +
-- Women`s Cream
-- D3 krém

A kezelési adag beállítása a vizsgálati lelettől függ!
A kezelés havi költsége 4-8.000 Ft között mozog az adagolási igénytől függően!

Emellett a lelki (pszichoszomatikus) faktor megkeresése és megoldása szintén kifejezetten ajánlott!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Üzenetküldés
Itt tud e-mailt küldeni nekünk!

E-mail címed:
Szöveg:


Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!