BejelentésDR. PUSZTAI ZOLTÁN - Nőgyógyászat természetesen
„A legtöbb ember nem a betegségébe hal bele, hanem az orvosságaiba.” (Moliére)

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.
Keresés a honlaponPCOS / Policisztás Ovárium Szindróma

A PCOS jelentése policisztás ovárium szindróma (latinul: polycystas ovarium syndroma ). Bár az elnevezés csupán a petefészek (ovarium) betegségére utal, mégis számos egyéb eltérés is áll hátterében, melyek szerteágazó tüneteket produkálnak. Alapvető belgyógyászati eltérés ilyenkor a fokozódó inzulinrezisztencia, amely révén a beteg lassan, hosszú évek alatt a II-es tipusú cukorbetegség felé halad.
A betegség előfordulása gyakori, de a betegek számát csak becsülni lehet. Megközelítőleg a nők 5-10 százaléka lehet érintett.

A PCOS kialakulásában döntő szerepet játszanak az örökletes (genetikai) tényezők, de környezeti faktorok is jelentős mértékben súlyosbíthatják betegséget, aminek a kialakulása általában már a pubertás előtt megindul.

A hormonrendszerben keletkező zavar jellemzően nem egyik pillanatról a másikra jelentkezik, a tünetek legtöbbször hosszú időn át, folyamatosan alakulnak ki. Egyéntől függően előfordulhat az is, hogy nem az összes, hanem csak egy-két tünet jelentkezik.


Milyen tüneteket okozhat?

- Rendszertelen vagy hiányzó peteérés és menzesz
- Peteérési zavarok: sok, apró ciszta a petefészekben
- Meddőség
- Emelkedett inzulinszint a vérben, inzulinrezisztencia vagy lappangó diabétesz (II-es tipusú cukorbetegség)
- Aknés, pattanásos bőr
- Megnövekedett szőrzet az arcon és a testen (hirsutizmus)
- Hajhullás, esetleg férfias jellegű kopaszodás
- Súlyproblémák, elhízás

Fontos megjegyeznünk, hogy policisztás ultrahang kép más betegség következtében is kialakulhat, tehát ez önmagában NEM diagnosztikus értékű!
Továbbá az elhízás nem csak a PCOS következménye, hanem egyben kiváltó oka is lehet. Az elhízás gyakran jár együtt a metabolikus szindrómának nevezett kórképpel. A metabolikus szindróma jelei a magas koleszterin, megnövekedett vérzsír- és vércukorértékek. Mindezek együttese, különösen öröklött hajlam esetén nagy mértékben növeli a PCOS kialakulásának kockázatát.


Kivizsgálás

A PCOS vizsgálata az un. "Rotterdami kritériumok" alapján történik. A diagnózis akkor állapítható meg, ha:

1./ két tünet jelen van a következő háromból:

a./ a peteérés és tüszőrepedés időleges elmaradása, vagy végleges megszűnése,

b./ androgén (férfihormon) túlsúly klinikai és/vagy laboratóriumi jelei,

c./ ultrahanggal igazolt PCO kép

és

2./ nem más hormonális eltérés okozza a tüneteket.

A pontos diagnózis felállításához tehát endokrinológiai és nőgyógyászati vizsgálat egyaránt szükséges. Ezen kívül vizsgálni kell a fokozott szőrnövekedés súlyosságát, a hajhullás mértékét és jellegét, a Cushing-kór jeleit, illetve az acantosis nigricanst (sötét foltok megjelenése a bőrön). A vizsgálatnak a nőgyógyászati ellenőrzés (ultrahang vizsgálat) mellett ki kell terjednie a testsúly és vérnyomás mérésére is.

A betegség pontos okainak felderítése kapcsán a hormonértékek eltérő időszakokban történő mérésére is szükség van. A hormonvizsgálatok egy részét a ciklus (ha van) első napjaiban (3-5. nap között) kell végezni. A ciklus második felében (szabályos ciklus esetén a 19-23. nap között) mért progeszteron és ösztrogén szintek meghatározásával egyrészt az ovuláció megítélésére, másrászt az ösztrogén dominancia pontos meghatározására van lehetőség, amelyeknek különösen jelentősége van a kezelés hatásosságának lemérése során is!

Szükség lehet továbbá teljes körű lipid vizsgálatra, a szénhidrát anyagcsere időszakos ellenőrzésére, a kortizol és vérzészavar esetén, a pajzsmirigy diszfunkció kizárása céljából TSH vizsgálatra, valamint a Cushing-kór mérsékelt gyanúja esetén is, ennek megfelelő érzékenységű szűrővizsgálatra is.

Infravizsgálattal a testben más helyen jelenlévő, ugyanakkor a betegség súlyosbodását okozó és/vagy a betegség következtében kialakult egyéb következményeket tudjuk felmérni.
Kezelés

A kezelés első lépése mindig a hormonszintek normalizálása kell, hogy legyen! A terápiás mód megválasztását az elődleges cél is befolyásolja, ami legtöbbször a fokozott szőrnövekedés, aknék, a vérzészavar és a meddőség kezelése. Helyes, ha a beteg aktuális kezelését évekre elnyúló gondozás követi, melynek során az aktuális terápia mindig alkalmazkodik a nő változó élethelyzetéhez.

A gyógyszeres terápia mellett az életmódi kezelés is fontos szerepet játszik a gyógyulásban. Megfelelő diéta és rendszeres mozgás segíti az optimális inzulin szint elérését, ami az androgén tüneteket javulását és a meddőség kezelését egyaránt javítja, csakúgy, mint a metabolikus szindrómát és a cukorbetegség kockázatát.

A kezelés nem csak a tünetek megszüntetésére irányul, hanem az is fontos, hogy megelőzzük a PCOS gyakori szövődményeinek kialakulását, melyek lehetnek: cukorbetegség , szív-és érrendszeri betegségek , endometriózis , és különböző nőgyógyászati rosszindulatú daganatok (mell, petefészek, méhnyálkahártya) kialakulása.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kezelési csomag ajánlat:

-- Women`s Cream
-- D3 krém
-- Super Omega3 Norvég lazacolaj
-- Flavogard

A kezelési adag beállítása a vizsgálati lelettől függ!
A kezelés havi költsége 4-10.000 Ft között mozog az adagolási igénytől függően!

Emellett a lelki (pszichoszomatikus) faktor megkeresése és megoldása szintén kifejezetten ajánlott!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Üzenetküldés
Itt tud e-mailt küldeni nekünk!

E-mail címed:
Szöveg:


Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!