BejelentésDR. PUSZTAI ZOLTÁN - Nőgyógyászat természetesen
„A legtöbb ember nem a betegségébe hal bele, hanem az orvosságaiba.” (Moliére)

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.
Keresés a honlaponMellrák / tumor mammae

Az emlőrák a nők leggyakoribb rosszindulatú daganata. Gyakorisága növekedést mutat, főleg az idősebb korosztályban. A betegségben szenvedő nők átlagos életkora: 60-61 év. Magyarországon napjainkban évi kb. 5000-5200 új emlőrákos megbetegedéssel számolhatunk. Nem szült nők, valamint azok, akiknél az első gyermek születése 35. életév után történt, mintegy 1,5-szeres valószínűséggel betegszenek meg emlőrákban. A késői menarche (első menses ideje) és a korai menopausa (menses elmaradásának ideje) azonban csökkenti a betegség veszélyét. Méhrák és petefészekrák előfordulása esetén az átlagosnál nagyobb a mellrák kialakulásának a veszélye, és fordítva.

A három rosszindulatú betegség kialakulásában közös etiológiai okként szerepelhet a szervezetben felborult ösztrogén-progeszteron egyensúlyból származó ösztrogén-dominancia .
A fejlődő országokban ritkán fordul elő, szemben a fejlett országokban észlelt magas előfordulási gyakorisággal (kivétel Japán!). Az étkezési tényezők, különösen a zsírdús étrend is okozhat némi különbséget az incidenciában. A klimax idején alkalmazott ösztrogén tartalmú hormonpótló készítmények vélhetően szintén emelhetik a rizikót.

Az emlőrák leggyakrabban a szervben található mirigysejtekből és a tejutak falát bélelő elemekből indul ki. Megjelenését tekintve lehet egyszeres göb, de bizonyos ritkább fajtáiban a gyorsabb növekedésből eredően az emlő csaknem egészét érintő beszűrtségét látjuk.


Milyen tüneteket okozhat?

Legtöbbször fájdalmatlan elváltozás képében, véletlenszerű leletként jelenik meg. Nemegyszer kisebb-nagyobb sérülést követően fedezi fel a beteg, és a sérüléssel okozati összefüggést gondol. Általában ez nem állja meg a helyét, csupán arról van szó, hogy a trauma miatt a beteg áttapintja emlőjét, és így észleli a már régebben elkezdődött betegséget. A környező erek nyomása miatt feszülés jelentkezhet, tehát a fájdalmas elváltozás még nem zárja ki rák jelenlétét. Bizonyos esetekben az emlőbimbóból véres szivárgás észlelhető, máskor a bimbó behúzottsága, az emlő deformálódása vagy a bőr "narancshéjra" emlékeztető duzzadt-behúzott volta hívja fel a figyelmet a kórfolyamatra.

Az emlőkben talált csomók jelentős hányada jóindulatú, azaz nem növekszik korlátlanul a környező szövetek felé, nem tör be az érrendszerbe, és nem ad áttéteket más szervekbe. Körülhatároltak, elmozgathatók, sokszor egyértelmű tok veszi körül őket. Szövettani elemzésüket követően döntenek a szakemberek a további tennivalókról. Az esetleges későbbi elfajulás lehetőségének kizárására ilyen esetekben is sokszor az eltávolítás a választott megoldás. A leírtakkal ellentétes, vagyis agresszív tulajdonságú, a környezetet beszűrő és áttétképzésre hajlamot mutató folyamatok komolyabb problémát jelentenek.

Előrehaladott esetekben a megbetegedés elérheti a közeli vagy messzebb eső nyirokcsomókat, távolabbi szerveket is. Elsősorban a hónalji, mellkasi, nyaki nyirokcsomók, illetve a csontok, a tüdő, a máj és az ellenoldali emlő jöhetnek szóba e tekintetben. A mellkas falára ráterjedve néha annak kemény megvastagodása is tapasztalható.


Kivizsgálás

Egy-két centiméteres daganat az emlőben már egyszerű tapintással is észlelhető. A kisebb elváltozások felismerésének legelterjedtebb eszköze az úgynevezett mammográfia, az emlő speciális röntgenvizsgálata. Azonban egyre több helyen jelenik meg közlemény, hogy maga a mammográfiás vizsgálat során alkalmazott kompresszió és röntgen sugárzás is szerepet játszhat rosszindulatú melldaganat kialakulásában.

A mammográfiánál jóval ártalmatlanabb vizsgálat az MRI (mágneses rezonancia vizsgálat), viszont a relatíve sok álpozitív lelet miatt a radiológusok közül sokan nem tartják megbízható vizsgálatnak emlőrák esetében.

Radiológus szakemberek az ultrahang vizsgálatot sem tartják sajnos kielégítően megbízhatónak a betegség felismerésében és diagnosztizálásában.

Legújabb és talán az egyik legérzékenyebb vizsgálati módszere az emlődaganatnak az infravizsgálat, amely révén már akár az igen korai stádiumban felismerhetőek a daganatos sejtek által kibocsájtott fokozott anyagcsere jelek. Ennek azért van jelentősége, mert a hagyományos képalkotó technikákkal „csak” bizonyos méretet elért daganattömeg mutatható ki, és a sokszor igen agresszív mellrák esetén ilyenkor már gyakran van áttétképződés is, ami megnehezíti a gyógyítást.Viszonylag egyszerűen, egy vérvétellel elvégezhető vizsgálat a tumormarker (Ca-153) mérés, de sajnos még az orvosok sem szentelnek neki kellő figyelmet! Az értékelése viszont mindenképpen orvos által kell, hogy történjen!

Újdonságnak számít a breastlight (mell-lámpa) vizsgáló eszköz, amellyel bárki otthon, saját maga is ellenőrizheti a melleit.

A fenti módszerek segítségével igazolt elváltozásokból ambuláns körülmények között is történhet mintavétel, mely a szövettani hovatartozás megítélését szolgálja. Az esetleges távolabbi terjedés kiderítésére az infravizsgálat mellett csont-izotópvizsgálat, mellkasröntgen, hasi ultrahangvizsgálat és a laboratóriumi paraméterek ellenőrzése jöhetnek szóba.

Fontos tudni, hogy a vizsgált daganat hormonérzékeny-e, érett vagy differenciálatlan, azaz agresszíven viselkedő sejtekből áll-e (ennek megítélését segítheti bizonyos, az embrionális állapotra jellemző anyagok kimutatása), és hogy milyen intenzitású a daganatsejtek szaporodási tendenciája (erre az örökítő molekulák, vagyis a DNS anyagcseréjének mérése szolgál).

A daganat mérete, környezetéhez való viszonya, az erekbe történő beterjedése, a nyirokcsomók, illetve a távolabbi szervek érintettsége és a szövettani típus alapján négy fő és több alcsoportot, stádiumot különböztethetünk meg. Értelemszerűen a gyógyulás esélyei annál jobbak, minél korábban ismerik fel a betegséget.


Kezelés

Az adott betegség stádiuma, a beteg életkora, általános egészségi állapota, valamint a szövettani és biokémiai jellegzetességek együttesen határozzák meg, hogy a gyógyító eljárások melyikét, illetve melyek kombinációját és milyen sorrendben alkalmazza a kezelő orvos.

Minden eset egyedi mérlegelést igényel, azonban alapvető jelentősége van az ösztrogén dominancia megszüntetésének!

A sebészi, radioterápiás és gyógyszeres lehetőségek széles skálájának még érintőleges felsorolása is meghaladná írásunk kereteit. A mellékhatások kellemetlenségeinek vállalása azonban sokszor elkerülhetetlen a kezelési protokollok során. Éppen ezért örvendetes, hogy a mai hölgyek számára már lehetőségként rendelkezésre állnak az alternatív gyógyítás módszerei, ahol ezekkel a mellékhatásokkal nem kell számolni. Ezen módszerekről további információ személyesen kérhető a rendeléseken.

A gyógykezelés mellett nyilvánvalóan szükséges az említett rizikófaktorok lehetőség szerinti kiiktatása és a fokozott kockázatnak kitett csoportok rendszeres ellenőrzése.


A tünetmentes, jelentős rizikófaktorral nem rendelkező nők esetében a következő ajánlások tehetők:

- 40 év alatt havonta önvizsgálat (pl. breastlight-tal is), évenként orvosi szűrővizsgálat;
- 40 és 50 év között havonta önvizsgálat, évenként orvosi szűrővizsgálat, egy-két évente infravizsgálat vagy más elérhető orvosi vizsgálat;
- 50 év felett havonta önvizsgálat, évenként orvosi szűrővizsgálat és infravizsgálat vagy más elérhető orvosi vizsgálat.
- 35 év után két-három évente tanácsos lenne a progeszteron/ösztrogén hányados mérése is, ugyanis tudjuk, hogy az ösztrogén dominanciának kiemelkedően fontos szerepe van a melldaganatok kialakulásában és fejlődésében egyaránt.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kezelési csomag ajánlat:

-- A beteggel egyeztetett orvosi kezelés +
-- Women`s Cream
-- D3 krém
-- Flavogard

A kezelési adag beállítása a vizsgálati lelettől függ!
A kezelés havi költsége 6-15.000 Ft között mozog az adagolási igénytől függően!

Emellett a lelki (pszichoszomatikus) faktor megkeresése és megoldása szintén kifejezetten ajánlott!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Üzenetküldés
Itt tud e-mailt küldeni nekünk!

E-mail címed:
Szöveg:


Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!