BejelentésDR. PUSZTAI ZOLTÁN - Nőgyógyászat természetesen
„A legtöbb ember nem a betegségébe hal bele, hanem az orvosságaiba.” (Moliére)

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.
Keresés a honlaponMenopauza / klimax

A női változókor a nemi teljesség végétől az időskorig terjedő 10-15 éves periódus (klimakterion = sorsdöntő fordulat), melyet az utolsó havivérzés időpontja ( menopauza , latinul: menopausa ) előtti, körüli és utáni időszakra bont. Bár önmagában a klimaktérium nem betegség, mégis célszerű szót ejteni róla, mert ez idő alatt olyan hormonális változások sora következik be, amelyek számos kellemetlen tünettel járhatnak, sőt az életveszélyes betegségek kockázatát fokozhatják. Mivel a XIX-XX. század fordulóján a nők születéskor várható átlagos élettartama 45 év volt, csekély volt az esély arra, hogy az asszonyok ezekkel a kellemetlenségekkel találkozzanak. Ezzel szemben ma a nők életük egyharmadát ebben az állapotban élik le.

A női változókor lehet természetes vagy kóros. Kóros lehet például abban az esetben, ha valamilyen betegség vagy állapot - pl. a petefészkek előzetes kényszerű eltávolítása; sugár- vagy gyógyszeres kezelés következtében fellépő károsodása - miatt a hormonhiány a természetesnél jóval előbb fordul elő.
Hajlamosíthat korai változókorra bármilyen idült vérzési rendellenesség (pl. amenorrhoea ), mely különösen gyakori nagy fizikai aktivitást követelő tevékenységek, foglalkozások (sport, balett, stb) kapcsán léphet fel.
A továbbiakban a természetes változókorról szólunk.

A változókor oka a petefészkek hormonreceptorainak és a petesejteknek az elöregedése, melyek következtében először a tüszőrepedés és a sárgatestfázis marad el, később pedig már a petefészkekben a tüszőérés is kimaradozik, ritkul, majd elmarad. Mindezek következtében előbb progeszteron hiány lép fel (ösztrogén dominancia állapotát kialakítva - lásd a http://www.progeszteron.hu/a-noi-test/az-osztogen-dominancia-tunetei-es-szindromai/ weboldalon részletesen), majd ezt követően a petefészek ösztrogén termelése is leáll. Viszont mivel a test zsírszöveteiben is termelődik ösztrogén (elsősorban ösztron formájában), így összességében a menopausa állapota tartósan ösztrogén dominancia állapotát jelenti, annak összes következményével!
Így érthető, hogy a kizárólagosan ösztrogént pótló hormonpótló (HRT) készítmények és kezelések miért jelentenek súlyos szakmai hibát, nem is beszélve a hormonok szintetikus jellegéről!!!


Milyen tüneteket okozhat?

A klimaktériumnak három fázisa különíthető el. Ezek ún. hormonstátusza, tünetei és szövődményei is jelentősen különböznek egymástól.

Premenopauza: Az utolsó havivérzést megelőző, néhány év időtartamú szakaszt a tüszőrepedés elmaradása és a sárgatesthormon hiánya jellemzi, melynek legfőbb tünetei a vérzészavarok. Előfordulhat tartós vérzéskimaradás ( amenorrhoea ), melyet erős, tartós, fájdalmas, alvadékos vérzések ( hypermenorrhoea ) követnek. A célszervek sejtjeire az ösztrogének serkentőleg hatnak, a progeszteron gátlólag hat(na). Így a szervezet egyoldalú ösztrogén terhelésének szövődményei lehetnek - lásd a http://www.progeszteron.hu/a-noi-test/az-osztogen-dominancia-tunetei-es-szindromai/ weboldalon részletesen): endometriózis, méhtestrák, méhizom-daganat (myoma), fibrocisztás emlőbetegség, emlőrák és természetesen vérszegénység, emiatt a fizikai és szellemi teljesítőképesség csökkenése, betegségekkel szembeni, fokozott érzékenység, stb. szintén problémát okozhatnak.Perimenopauza: Az utolsó havivérzést (menopauza) két évvel megelőző és két évvel követő időszak, melyre a minimális progeszteron-termelés és a csökkenő ösztrogén-termelés a jellemző. A változókor legjellemzőbb értünetei - a hőhullámok és az izzadás -, továbbá pszichés problémái - szorongás, depresszió, önértékelési zavarok, érzelmi labilitás, stb. - a csökkenő ösztrogén-termelés rovására írhatók. Azonban az előbb ismertetett ösztrogén dominancia állapotának tünetei és betegségei is itt tovább folytatódnak.

Posztmenopauza: A petefészkek ösztrogén- és progeszteron-termelése minimális. (Azonban ne felejtsük el, hogy a zsírszövetben ellensúlyozatlanul termelődik tovább ösztrogén - ösztron!!!) A klinikai képben a fent említett relatív ösztrogén dominancia állapota és tünetei mellett az ösztrogénhiány szövődményeinek - érelmeszesedés miatt koszorúér-betegségek, agyér-katasztrófák, csontritkulás miatti kompressziós csigolyatörések, elgörbülő végtagok, meghajló hát, továbbá késői cukorbetegség, Alzheimer-kór, húgy-ivarszervi sorvadás miatt bekövetkező idült hüvelygyulladás, méhelőreesés, vizelet-visszatartási képtelenség - a tünetei is megjelennek.


Kivizsgálás

Fizikális vizsgálat: A jellemző tünetek és életkor alapján a változókor felismerése általában nem okoz gondot.Laboratóriumi vizsgálatok: Mivel a petesejtek elöregedése mellett a petefészek érzéketlenné válik az LH és FSH hormonokkal szemben, az ösztrogén és progeszteron termelése csökken, mely a vérből jól kimutatható. Ugyanakkor az FSH és LH, mintegy a hormonhiány kompenzálására, extrém mennyiségben termelődnek. Laborvizsgálattal ez is egyértelművé tehető. Továbbá szintén vérvételből, AMH vizsgálattal a petefészkek elöregedése pontosan meghatározható, amely révén az esetleges fertilitási esélyek is biztonsággal véleményezhetők.


Kezelés

A fentiek megértése után logikusan következik, hogy a fent említett ösztrogén dominancia tüneteinek és betegségeinek az elkerülése a legfontosabb, amit progeszteron pótlással tudunk elérni (mivel a zsírszövetben ösztrogén hormon továbbra is termelődik!!!). Figyelembe véve a szintetikus progesztinek ismert, olykor súlyos mellékhatásait, elsősorban természetes eredetű, növényi progeszteron adása jön szóba!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kezelési csomag ajánlat:

-- Women`s Cream

A kezelési adag beállítása a vizsgálati lelettől függ!
A kezelés havi költsége 3-4000 Ft között mozog az adagolási igénytől függően!

Emellett a lelki (pszichoszomatikus) faktor megkeresése és megoldása szintén kifejezetten ajánlott!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Üzenetküldés
Itt tud e-mailt küldeni nekünk!

E-mail címed:
Szöveg:


Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!